The end of silence





Den 20 oktober visade vi en Work-in-Progress av Mari Carmen España-tystnadens slut
av Martin Jönsson och Pontus Hjortén.

Mari Carmen España-tystnadens slut är en svensk dokumentärfilm om Spaniens förtigande av sitt fascistiska förflutna. En dokumentär roadmovie där filmarna Martin Jönsson och Pontus Hjortén skildrar hur munkar varje dag håller mässa vid diktatorn Francos grav, samtidigt som en kvinna kämpar för att få en massgrav öppnad, som hennes farfar ligger i. I bakhuvudet har de Olof Palmes klassiska tal från 1975 när han kallade Francoregimen för "Satans mördare".
Mari Carmen España – Tystnaden slut är en film som är berättad ur ett strikt personligt perspektiv och handlar om Mari Carmen España, en kvinna som precis gått in i processen att börja ta reda på vad som hänt hennes farfar. Filmarna följer henne på resan som bland annat innebar att platsen där hon visste att han låg begravd (under en hög byggskrot) grävdes upp, och de var med vid öppnandet av flera massgravar.
Filmen valdes ut som invigningsfilm vid filmfestivalen Docúpolis i Barcelona och öppnade festivalen där den 1 september i år, och vann publikens pris för bästa film!